zegra logo

Javori

Vezani članci

Nema vezanih tekstova

Japanski javor ili dlanolisni javor (Acer palmatum), svake godine postaje sve popularniji u cijelom svijetu.. Ove iznimne biljke zaslužuju mjesto u svakom vrtu. Iznimno atraktivne boje i oblici lišća,grana i kore jednostavno nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.Uz sve to, javori su i prilično otporne biljke na niske temperature i nisu zahtjevni u pogledu uzgoja,pa se mogu uzgajati i u posudama

Neki od japanskih javora dobro podnose i cjelodnevno sunčano mjesto,ali većini ipak odgovara manja izloženost sunčevim zrakama, pogotovo poslijepodne. Kod većine varijeteta boja lišća direktno je u vezi sa izloženost suncu, pa će tako npr. svjetliju crvenu boju imati oni koji su na sunčanijem mjestu.Bitnije od izloženosti suncu je dobro propusno tlo , pa na teškim tlima treba na dno iskopa za sadnju staviti dio pijeska ili šljunka da se voda što manje zadržava.Nadalje, japanski javori ne podnose dobro orezivanje ,no ako se orezivanje radi potrebno je zaštititi mjesto reza voćarskim voskom, a ako su veći rezovi potrebni to je najbolje činiti za najhladnijeg vremena ( npr. u veljači).Sa prihranom gnojivima postupajte pažljivo,jer pretjerivanje može biti kontraproduktivno.

U našem rasadniku nudimo Vam nekoliko atraktivnih varijeteta japanskog javora, a nastojat ćemo ubuduće i proširiti ponudu.Uvođenje u proizvodnju može potrajati i više od godinu dana no na našim internetskim stranicama redovno ćemo vas obavijestiti o svim novostima.

Podvrste