zegra logo

Žive ograde - Orezivanje ili šišanje živih ograda

sadnja živih ogradaVrlo važna radnja kod održavanja živice je orezivanje odenosno šišanje. Prvo šišanje obično se radi u proljeće ( travanj,svibanj), drugo krajem lipnja, a ako je potrebno i treće šišanje može se raditi sve do kraja srpnja.

Biljke velikog lista kao što je lovor višnja bolje je orezivati prikraćivanjem grana, izbjegavajući listove jer listovi na mjestu reza stvaraju nešto lošiji izgled ograde.

Prvo obavite bočni rez s obje strane žive ograde, nakon toga razvučete konopac ili konac na željenu visinu i pažljivo, da ne presječete konac ,napravite rez manje dubine koji je zapravo oznaka ispod koje ne režete.Nakon obilježavanja visine obavite rezanje iznad oznake.

S električnim škarama šišanje ide vrlo brzo, no za ograde manje dužine prihvatljive su i dobro naoštrene obične škare za živicu. Kad se malo uhodate, za redovno orezivanje npr. 10-15 m živice od tuja dovoljno je jedan do jedan i pol sat.

Bitno je ne preskočiti godišnje orezivanje. Većina biljaka podnosi bočni rez samo prošlogodišnjeg rasta .

Tisa, šimšir ,kalina i grab, podnose i vrlo jake rezove pa ako ih i jako orežete oporavit će se. Kod ostalih vrsta živih ograda ( crnogorica) režite češće, a po manje - veliki rezovi će se teško ili nikakao oporaviti.